Vuurproef
Door: Dorrie
Blijf op de hoogte en volg Dorrie
05 Januari 2026 | Portugal, Almancil
5 jan
Overnachting; Almancil hostel
Van Faro naar Almancil.
Km; 14 (23)
Het hostel van vannacht was prima. Een hostel zo dicht bij een vliegveld is altijd onrustig. Mensen komen laat en anderen vertrekken vroeg. Ik kon het goed aan, doezelde steeds weer weg.
Mijn ritueel voelt meteen heel vertrouwd. Haverontbijt uit de magnetron enoploskoffie. Ik heb het rijk alleen in de keuken. Alles wat nodig is is er.De rugzak inpakken, tanden poetsen, lenzen in en naar buiten
Daar is het heerlijk. Een strakblauwe lucht, een heerlijke zon en wat wind. Meteen gaat mijn jasje uit.
De route tot aan de westkust is niet een echteroute. Dat betekent zoeken met google maps en met organic maps.
Gelukkig gaat dit goed.
Ik had verwacht, omdat het geen wandelroute is, dat ik vooral langs de weg zou lopen.
Dit is heeel anders. Voor de eerste dag iets te veel.Door bosgebied, stenen,
stroompjes, plassen, modder, hoogteverschillen; kortom survivallen. Het is goed te merken dat het hier flink geregend heeft. Toch een groot geluk dat ik met vliegen 2 dagen moest wachten. Hier lopen met regen zouecht erg zijn
Ook merk ik dat ik er erg aan moet wennen om in mijn eentje door dit gebied te lopen. Hier weet ik zeker dat ik niemand zal tegenkomen, op maandagmorgen. Ik praat mezelf moed in door te zeggen dat enge mannen niet naar zo'n gebied komen om oude vrouwen te bestelen of lastig te vallen.
Ondanks dit preken tegen mezelf ben ik toch heel blij als ik weer in bewoond gebied kom, met sinaasappels en cactussen.
Dan merk ik dat ik al moe ben, na even rusten kost het me moeite om weer op pad te gaan. Voor Almancil loop ik langs grote golfbanen en dikke huizen.
Gelukkig staan er vandaag niet te veel kilometers op het programma.
Ik benrond 12 uur in Almacil.
Het hostel gaat pas om 2 uur open. Ik wandel wat rond . Het plaatsje doet wat armoedig aan. Ik zie vooral kappers, schoonheidssalons, nagel zaken en thaise massagesalons.Ook zijn er veel thaise restaurants. Aan de buitenrand zijn er vooral toeristenwoningen.
Ik drink koffie op een terras. Uit de wind in de zon. Dit is heerlijk. Ik kom er helemaal van bij.
Om 2 uur sta ik op de stoep van t hostel. Ook dit keer helemaal goed. 2 jonge vrouwen runnen de zaak. Er zijn meerdere kamers. Ik heb een kamer voor mezelf. Schone lakens en een handdoek. Allemaal heel fijn.
Na mijn lunch ga ik even op bed liggen, heb ik echt behoefte aan. Die eerste wandeling ging me niet in de koude kleren zitten.
Daarna ga ik naar de supermarkt en in het hostel maak ik mijn potje klaar.
Ik heb soep gekocht en wat kaas, olijven brood en tomaatjes.
Ik vind het lastig om te lopen zonder route. Ik heb vandaag gemerkt dat Google maps mooie wandelingen kiest.
Ik was er alleen niet op voorbereid. Ik mis mijn gele pijlen en daarmee mijn
houvast.Ik ben helemaal overgeleverd aan de telefoon. Maar ja tot aan de kust, zal dit zo blijven!
Later op de avond komt de eigenaresse om werkmannen binnen te laten. Ze vertelt mij dat ze dit in de winter wel moet doen, om financieel rond te komen, omdat er dan nauwelijks toeristen zijn, zoals ik.
Ze vertelt dat het keurige mannen zijn, maar dat ik mijn deur dicht moet laten. Als zij binnen zijn en gaan koken ben ik net klaar met eten. Een paar van hen maken een praatje, is best gezellig.
Maar al bijtijds duik ik lekker mijn bed in ,in mijn eigen kamer
Verzonden vanaf
05 Januari 2026 - 21:23
Eveline:
Wat een avonturen al! Hopelijk een goede nachtrust. Buenas noches [e-1f4ab]
05 Januari 2026 - 22:31
Janina:
Heerlijk je verhaal weer te lezen en dat je zon had. Hier is het echt [e-1f976] winters. Files vanwege de gladheid enz. Geniet van het wandelen en doe voorzichtig!
05 Januari 2026 - 22:43
Margriet :
Erg leuk om je belevenissen te lezen. Na regen is er zonneschijn. En nu maar het goede pad blijven vinden. Ik verwacht dat het geleidelijk allemaal steeds beter zal gaan.
05 Januari 2026 - 23:01
Pet:
Klinkt als een mooi begin.
06 Januari 2026 - 06:38
Minke:
Lijkt me inderdaad lastig je weg te vinden zonder dat er een route is. Je steekt dus door het binnenland naar de westkust? Fijn dat je een goed onderkomen hebt gevonden.Is er verwarming? Die eenzaamheid: niet prettig. Maar die zal er waarschijnlijk ook vandaag zijn.
wens je een fijne wandeling!
06 Januari 2026 - 08:56
Marja:
Dorrie, gelijk, dag 1,l weer, pats boem inhet avontuur gestort !
En, een Thaise massage salon met een Thaise maaltijd....mmmmm zou mij wel wat lijken na zo'n stevige wandeling[e-1f604]
Sterkte en geniet vandaag!
Liefs, Marja [e-1f339]
06 Januari 2026 - 09:36
Coby:
Weer leuk om met je mee te reizen Dorrie. Zo’n eerste dag is wel even schakelen maar je hebt de smaak alweer te pakken. Veel plezier[e-1f618][e-2600]️
06 Januari 2026 - 09:48
Jannie :
Weer lekker op pad. Fijne dag, zet 'm op.[e-1f4aa] Groet
06 Januari 2026 - 09:50
Marion:
Dorrie, wat een prachtig weer. Vandaag kom je weer op bekend terrein en kan je de kust volgen. Geen eenzame paden meer, maar gezellig wandelen langs terrasjes. Veel plezier in Albufeira.
06 Januari 2026 - 10:01
Ingrid:
Die vuurproef van gisteren heb je aardig weten te doorstaan, Dorien. Ik vind het stoer!
06 Januari 2026 - 10:02
Ingrid:
Sorry Dorrie…. Automatische spelling nam ‘t even over [e-1f913]
06 Januari 2026 - 10:44
Nacho:
Dear Dorrie, I am so glad I got the invite to your blog, and that I am receiving a daily update on my e-mail, whenever you fill it up. I am definetely going to book time, daily, to catch up with your progress on your latest Santiago trip, because you plan to make it to Santiago, right? Anyway, your first days in Portugal seem promising. I will be following up your diary. Take care and all the best in this new endeavour. Hugs!
07 Januari 2026 - 12:30
Jeanne:
ha Dorrie...zo leuk om je te volgen! Vanaf Lagos kun je gewoon de markering weer volgen he. (blauw/zeegroen) Is niet zo ver weg he. Voor mij nog steeds de mooiste route, maar dat was afgelopen voorjaar. Geniet van wat er op je pad komt!