De echte start
Door: Dorrie
Blijf op de hoogte en volg Dorrie
12 Januari 2026 | Portugal, Vila do Bispo
12 januari
Van Sagres naar kaap San Vicento , daarna naarVila do Bispo
Km 18 (158)
Overnachting; Abrigo das Nortadas
Het slapen in een hostel is altijd wat onrustiger, vooral omdat de mensen zo vroeg willen vertrekken.
Ik doe het rustig aan. Lekker ontbijten, koffie, mails lezen, en rustig de rugzak inpakken en vooral opletten dat ik niets vergeet.
Het is een grijze morgen, een echte maandag. Sagres lijkt helemaal te leven van het surfen. Ook hier , net als op veel plekken, wordt volop gebouwd
De weg naar de kaap is een mooi aangelegd fietspad.
Het pad wordt wat saai, maar na de rotservaring van gisteren, vind ik het prima.Bij de punt is er eindelijk iemand die een foto van mij wil maken.
Deze plek herinner ik me nog heel goed van 2 jaar geleden toen ik hier was met t l.vuurtje. Ik nam me toen voor om deze route ooit te gaan lopen.
Voor mij is hetde officiele start van de fisherman's trail. ( ook vlg mijn boekje).
Ook de weg terug naar Vila do Bispo is relaxed. En ik vind het fijn lopen.
Het is een gewone weg, met een groen landschap. Af en toe is er een boerderij.
Bij een boerderij komen er welgeteld 7 grote honden op mij af. Ik schrik en loop snel terug. Ik kan niet goed zien of ze achter een hek zitten. Ik wacht tot ze achter het huis verdwenen zijn en dan sluip ik er langs, denkend dat ze mij niet horen. Ze horen mij wel en beginnen weer met z'n allen te blaffen. Ze komen niet achter mij aan. Er blijkteen hek te zijn.
Waarom wil iemand 7 honden hebben??
Ik voel me iets minder fit vandaag, misschien omdat ik de zon mis of misschien omdat ik minder goed geslapen heb.
De overnachtingsplek is fijn. Een groot huis, een grote enge hond, die blijkt niets te doen en een oude man. Hij is erg aardig, biedt meteen aan dat hij boodschappen met mij wil doen. Daar ben ik blij mee, omdat dit weer 2 km heen en 2 km terug lopen is. Hij heeft een mercedes van 40 jaar oud, waar hij helemaal blij mee is.
Er is nog een jongere Tsjechische vrouw Blanca. We koken samen en hebben het gezellig.
De weersverwachting voor morgen is erg slecht. De hele dag regen.
Ik heb er weinig zin in. Samen met Blanca vragen we of we een extra nacht kunnen blijven. Ik voel me helemaal opgelucht. Lekker een dagje relaxen.
Dat geeft lucht.
Verzonden vanaf Outlook voor Android
12 Januari 2026 - 21:11
Gon:
Is de trail daar gestart waar je nu vandaag liep? Is het nu ook beter aangegeven hoe de route loopt? Klinkt wel relaxed hoe je nu loopt. Fijn dat je de regen morgen kan vermijden. Fijne dag morgen en veel plezier de komende dagen met wandelen.
12 Januari 2026 - 21:15
Joop:
Heel herkenbaar Dorrie daar. Op een aantal plekken ben ik een paar jaar geleden ook met Anita geweest tijdens onze wandelvakantie in de Algarve. Een prachtig gebied. Dat witte gebouwtje op je foto (weet even niet meer wat het is) hebben we toen ook aangedaan. Heel veel plezier nog. Vanaf morgen S en ik lekker in het warme India.
12 Januari 2026 - 21:25
Minke :
Mooi dat je een goede host hebt getroffen, en goed gezelschap. Dat je morgen nog een dagje kan blijven. Lekker rusten! Zeker geen trap (vogel die zijn veren opzet) gezien?
Ik weet dat we er tussen Sagres en Vila do Bispo naar zochten. Moeten daar zitten maar wij hebben em daar ook niet gevonden.
12 Januari 2026 - 21:38
Maaike:
Leuk om je te volgen, Dorrie!
Stoer hoe je iedere keer weer je weg vindt.
Veel wandelplezier gewenst.
12 Januari 2026 - 21:41
Koosje De Leeuw :
Wat heerlijk een rustdagje! Je moet ook even bijkomen van dat honden geweld. Als ik t lees komen oude angstgevoelens omhoog...jeugdtrauma van de vele honden die achter me aan kwamen in t veld. Die roedels zouden verboden moeten zijn.
12 Januari 2026 - 21:49
Marja:
Ha Dorrie,
geniet van je dagje rust en daarna van de prachtige route die volgt (en die overal goed gemarkeerd is, ook erg fijn!) Een aantal jaar geleden hebben wij gelopen van noord naar zuid in juni. Het was overal best rustig, alleen bij de vuurtoren stond het ineens vol met touringcars en er was zelfs een braadworst kraam. Grappig dat er nu in de winter ook iemand was om een foto van je te maken!
12 Januari 2026 - 22:18
Marion:
De weersverwachting geeft wel regen, maar vooral in de nacht. Even rust is niet verkeerd. Woensdag weer zonnig! En ben je inmiddels al vriendjes geworden met die lieve hond? Verheug me al op een leuke foto van jou met de hond[e-1f609]
13 Januari 2026 - 00:05
Janine:
Hoi Dorrie,
Wat grappig. Ik was op mijn verjaardag in mei 2022 met een vriendin op de fiets in Sao Vicente, waar wij ook die gekke Bratwurstkraam gezien hebben in de buurt van de vuurtoren! Daarvóór waren we in Sagres en onze route ging ook naar Vila do Bispo, wat in díe periode prachtig was met ongelofelijk veel bloemen overal.
Lekker genieten van je dagje rust morgen en dan gesterkt weer verder!